Kook mee: Friese sipelstoof met snoekbaars

AVROTROS

In de eerste aflevering van De Streken van Van Boven bakt Yvette van Boven Friese dumkes met molenaar-ster Christa, gaat aan de slag met versgevangen snoekbaars van visser Ale en proost met kerkenbier van de neven Sipke en Sipko. Zelf maken? Hieronder vind je de recepten.

Benodigdheden

  • 1 kg sjalotten en gewone uien (sipels)

  • 50 gram boter

  • 1 liter paddenstoelenbouillon (liefst zelfgemaakte!)

  • zeezout en versgemalen zwarte peper

  • snuf nootmuskaat

  • 2 kruidnagels

  • ¼ knolselderij, in fijne blokjes

  • 6 blaadjes salie, heel fijn gehakt

  • 400 gram voorgekookte Friese woudbonen of witte bonen (uit blik)

  • Half flesje blond bier (lichte preek, tjerkenbier)

  • Ca. 400 gram snoekfilet, schoon en in stukken van 3 cm (gebruik anders kabeljauw)

Bereiding

Pel de uien van snij ze grof in ringen. Verhit de boter in een zware braadpan en fruit de uien heel lang, tot ze zacht en bruin zijn en gaan karamelliseren. Giet de bouillon erbij. Breng de soep al roerend aan de kook en laat hem een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep verder op smaak met peper, zout, de kruidnagels en de nootmuskaat, roer de knolselderij en de salie er ook door. Laat de soep op zacht vuur 20 minuten sudderen. 

Voeg de bonen toe en laat ze meewarmen. Giet er een scheut bier op. Leg de stukken vis op de stoof, doe het deksel op de pan en laat de vis in enkele minuten garen. Dien dan direct op, met lekker (rogge-)brood erbij.

Kijk hier de aflevering terug