Stoof van ree met cider en peer

AVROTROS

Yvette van Boven gaat op zoek naar heerlijke producten, bijzondere mensen en de schoonheid van de regio. Vandaag: Oostelijke Achterhoek, waar Yvette cider maakt in de meest paradijselijke moestuin, koekjes met schapenkaas bakt en wildstoof boven een vuurtje voor Bennie Jolink maakt. Wil je de stoof van ree zelf maken? Hieronder vind je het recept!

Benodigdheden

Voor de peren

  • 4 onrijpe peren (comice bijvoorbeeld) of 8 kleine stoofpeertjes

  • 750 ml (1 fles) Peren- of appelcider of sap

Voor de stoof

  • 1 kg ree-(of herten)bout of schouder zonder been, in grote stukken gesneden (of koop kant en-klaar in blokjes gesneden ree- of hertenpoulet om te stoven)

  • 5 eetl. bloem

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper 

  • 3 eetl. olijfolie 

  • 50 gram roomboter

  • 2 uien, grof gehakt

  • 2 vingerkootjes gember, in fijne lucifers

  • ½ knolselderij, in kleine blokjes

  • 2 tenen knoflook, gehakt

  • 3 eetl perenstroop

  • 750 ml (1 fles) Peren- of appelcider of sap (of de ingekookte cider van de peren aangevuld met extra cider) 

  • 2 takjes tijm

  • 2 laurierblaadjes

  • 6 jeneverbessen, gekneusd

Bereiding

Schil de peren, laat het steeltje eraan zitten. Zet ze in een pan, giet dee cider erbij en breng aan de kook. Draai het vuur dan lager en laat de peren in ongeveer 30 minuten met het deksel half op de pan sudderen tot ze zo zacht zijn dat een scherp mesje met gemak zonder weerstand erdoorheen prikt. Laat afkoelen in de cider. (die cider kunt u gebruiken in de stoof, of om de puree smeuïg te maken. 

Meng de bloem met zout en peper. Meng het vlees erdoor en klop het overtollige eraf. Verhit en olijfolie met de boter in een zware stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin, bak niet te veel vlees in een keer, dan kookt het te snel, het moet mooi bruin braden. 

Schep de gebraden stukjes uit de pan en fruit daarna in het braadvet de uien, gember, knolselderij en knoflook tot alles zacht en glazig wordt, zo’n 7 minuten. Roer de stroop erdoor en blus af met een fles cider. Voeg de tijm, laurier en jeneverbessen toe en draai het vuur heel laag als alles kookt. Laat de stoof nu ongeveer 1,5 uur sudderen of tot het vlees heel zacht is geworden. 

Proef dan of er nog peper en zout bij moet, verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes en zet de peren op de stoof voor u de pan op tafel zet. 

Serveer met (zoete!) aardappelpuree erbij. 

Eet smakelijk!

Kijk de uitzending terug