Opnieuw een klapper ontdekt in Tussen Kunst en Kitsch: een getijdenboek

AVROTROS

In Tussen Kunst en Kitsch zijn door de jaren heen bijzondere ontdekkingen gedaan. De meest waardevolle ontdekking tot nu toe is het kantwerkstertje ter waarde van 250.000 euro. De ontdekking van het getijdenboek in de uitzending van 5 januari 2022 mag dan ook niet ontbreken. Zeven klapstukken uit Tussen Kunst en Kitsch op een rijtje:

1. Een getijdenboek uit 1488, waarde: 100.000 euro ⬆️

Voor expert Bas Hesselink komt een droom uit: dit is een fantastisch mooi bewaard getijdenboek, ook wel gebedenboek genoemd. Het werd gebruikt in het klooster zodat je op elk uur van de dag wist welk gebed je moest uitspreken. Deze komt uit het St. Gomarus in Enkhuizen en is gedateerd op 1488.

De miniatuur schilderingen in het boek zijn eigenlijk middeleeuwse schilderijtjes, zo mooi zijn ze gemaakt. Ze werden in het atelier geschilderd op perkament door één van de ‘zwarte-ogen-meesters’ en door de boekbinder bij de teksten ingebonden. Al ligt het wat los, het boek bevindt zich nog in zeer goede staat en de oorspronkelijke leren band is perfect bewaard! 

2. Een familieportret van Adriaan de Lelie, waarde: 100.000 euro

De ontdekking van het schilderij van Adriaan de Lelie in de uitzending van 18 november 2020: Op dit familieportret staan Hendrik en Judith Rochussen afgebeeld met de oudste vier van hun dertien kinderen. De baby bij moeder op schoot, is de bekende schilder Charles Rochussen. De betovergrootmoeder van de huidige eigenaar was het vijfde kind en was nog niet geboren en staat daarom niet op het schilderij. De familie Rochussen was een Rotterdamse familie met een rijke historie. Een verre voorvader, Isaac, was zelfs zeerover! Het schilderij is niet gesigneerd.  

Expert Willem Jan Hoogsteder is opgetogen dat bekend is wie er op het portret staan afgebeeld. Het jongetje Charles Rochussen is een bekende schilder geworden. Hij was in zijn tijd zelfs alom bekend. De compositie van het familieportret is voor die tijd modern. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Van wie een gelijksoortig werk in het Rijksmuseum hangt.  

3. Erfstuk blijkt Mondriaan, waarde: 40.000 euro

In de eerste aflevering vanuit Slot Zeist (seizoen voorjaar 2020), meldt een man zich met een wel heel bijzonder stilleven. Op het schilderij zijn twee sinaasappels, een koperen schaal en fles met een uitgebloeide zonnebloem te zien. Meneer en zijn zus erfden het doek van een ongehuwde tante, die destijds voor Museum Boijmans van Beuningen werkte. 

Expert Willem de Winter kijkt allereerst naar de signatuur van Piet Mondriaan. Onder een blauwe lamp kan hij onderzoeken of de verf rondom de signatuur en die van de signatuur hetzelfde is. Ook is te zien of de craquelé van de verf doorloopt in de signatuur. Dat lijkt allemaal goed te zijn. ⇒ Bekijk meer over de Mondriaan

4. Een Rembrandt onder de trap, waarde: 30.000 euro

Ied van der Mersch meldt zich in het voorjaar 2020 met een Albert Heijn tasje onder haar arm bij Tussen Kunst en Kitsch. In haar tas zit een ets die van haar vader is geweest. Hij had altijd heel trots geroepen dat het een echte Rembrandt was, maar daar is Ied zelf niet van overtuigd.

Expert Bas Hesselink weet te vertellen dat de ets door Rembrandt zelf is gedrukt, en daarna nooit meer is herdrukt. Het is een eerste en enige staat. ⇒ Bekijk meer over de Rembrandt

5. Van ontdekking tot museumstuk - de hensbeker, waarde: 85.000 euro

In 2018 komt een nietsvermoedende inbrenger bij Tussen Kunst en Kitsch. Zij erfde veel antiek van haar kinderloze tante. En een deel ging naar een veiling, maar de glazen beker vonden ze daar niet interessant. 

Expert Kitty Laméris daarentegen is nog nooit zo opgewonden geweest. Het blijkt een glazen beker, uit het eind van de zestiende eeuw. Er zijn 22 namen van Friese adel in gegraveerd, is versierd met mascarons en rozetjes met een turkooizen pareltje en beschilderd met bladgoud. Inmiddels heeft de hensbeker een eigen plekje in het Fries Museum.
Bekijk meer over het verlovingsglas

6. Geïnspireerd door Kuifje een Vajradhara Adi-Boeddha beeld, waarde: 60.000 euro

In 2018 komt de eigenaar naar het Rijksmuseum Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in Tibet door het lezen van de strip ‘Kuifje in Tibet’ en zo onstaat zijn interesse voor het Boeddhisme en koopt hij in 1969 de boeddha voor 2.800 gulden. 

Expert Wim Bouman vertelt dat het om een beeld van Vajradhara; Adi-Boeddha gaat, oftewel de allereerste verlichte boeddha. Het is de boeddha waar alles uit voortkomt; hij is zelfscheppend. Typerend is de houding van de handen, gekruist voor de borst. Ook het bliksemwapen (vajra) met daaronder de bel (ghanta) zijn kenmerkende attributen.

7. Erfstuk blijkt ware kunstschat: de zilveren broodmand, waarde 60.000 euro

Vanuit het Stedelijk Museum Alkmaar wordt in 2016 een broodmand met olie- en azijnstel getaxeerd. De huidige eigenaren van dit stuk zilver hebben het als huwelijkscadeau gekregen, het was een erfenis van grootvader uit 1760.

Expert Emiel Aardewerk vertelt dat dit type mand ‘a double usage’ wordt genoemd, het kan op twee manieren gebruikt worden. Namelijk als broodmand of als olie-en azijnstel.
Het is bijzonder dat de zijkant van de broodmand helemaal dicht is. Het geheel is gemaakt door de bekende Haagse zilversmid Reinier de Haan. De reactie op de waarde van 60.000 euro die Emiel Aardewerk hieraan toekent spreekt boekdelen.