AVROTROS
Ik VertrekIk Vertrek
Ik VertrekIk Vertrek

Hoe kijken de families Wagemans en Jansen terug op hun Even Weg avontuur?

Let op: dit hoort bij de uitzending 30 december 2023:

Familie Wagemans uit Spanje doet inspiratie op bij familie Jansen in Frankrijk en vice versa. Hoe hebben de families het ervaren en wat nemen zij mee aan tips?

  1. Ik Vertrek
  2. Hoe gaat het nu met?

Update familie Wagemans - Casa Positivitad - Lliber

Wij op vakantie naar Frankrijk, wie had dat nog gedacht! Steven was geen groot fan van onze Franse buren dus vonden we het alle vier behoorlijk spannend. Pip en Riff ook, want naar een echt kasteel… Maar zodra we door de deuren van Chateau Marraycourt stapten voelden we ons meteen heel welkom.

Het was erg fijn om even los te komen van onze eigen werkzaamheden en te sparren met een ander gezin dat in eenzelfde situatie leeft. Want natuurlijk loop je gaandeweg tegen bepaalde dingen aan. Het was erg fijn om elkaar hierin te kunnen ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. 

Respect

We hebben dan ook ontzettend veel respect voor dit lieve gezin. Wij dachten dat wij een flink project hadden maar toen we het chateau zagen, zagen we alles opeens in een ander perspectief. Mooi om te zien hoe het hele gezin er de schouders onder zet! En Steven kon het natuurlijk niet laten om zijn bouwkundig oog over het project te laten gaan en trok dan ook meteen zijn kluskleding aan. 

Daarnaast vinden we het heel knap hoe de meiden, die toch al wat ouder zijn en hun sociale leventje in Nederland hebben opgegeven, hun draai hebben gevonden. Onze kinderen zijn natuurlijk een stuk jonger. We hebben nog nooit zo’n groot gezin meegemaakt dat zoveel rust uitstraalt.

Omgaan met uitdagingen

Hun bezoek in Spanje was erg gezellig, het was mooi om te zien hoe iedereen even uit zijn comfortzone werd gehaald tijdens het klimmen maar de uitdaging wel aanging. En met succes! En dat geeft ook maar weer aan waarom zij dit project prima aankunnen! 

En Steven… Die heeft zijn mening over de Fransen toch een beetje bijgesteld.

Hoe gaat het nu met ons?

We kijken inmiddels terug op een fantastisch eerste seizoen. Je hebt natuurlijk een beeld voor ogen van hoe je hoopt dat het gaat als je je deuren opent. Zoals iedereen wel weet hebben wij niet echt een planning, just go with the flow. En die instelling is denk ik ook nodig. Want wat hebben we een werk verzet!

Inmiddels zijn alle drie de appartementen up and running. Zelf zijn we op dit moment ons eigen woonhuis aan het renoveren dus deze winter hebben we een stop gezet op de verhuur. We werken heel hard en het resultaat mag er dan ook wezen!

De buitenruimte gaan we dit voorjaar verder aanpakken want ook daar hebben we nog grote plannen mee. Soms als we foto’s zien van een jaar geleden dan schrikken we. Je realiseert je niet meer hoeveel alles verandert is. 

Het afgelopen seizoen was zó ontzettend gezellig! En het mooie is, dat iedereen bij ons samen komt. Jong of oud, het maakt helemaal niet uit. Het voelt echt als één grote Casa Positividad familia. Pip en Riff hebben dan ook dubbel en dik genoten van alle mensen en gezelligheid.

Ze verheugen zich al op komend seizoen omdat veel van hun vriendjes terugkomen. Steven werkt naast Casa Positividad ook weer in de bouw als zzp-er en geniet hier enorm van!  

Een mondje Spaans

Wij merken dat wij zelf ook al een aardig woordje Spaans spreken en het Valenciaans goed kunnen begrijpen. Dat maakt de communicatie in het dagelijks leven zoveel makkelijker. Want we hebben veel moeten regelen en dat ging niet altijd van een leien dakje.

Pip en Riff hebben het erg naar hun zin op school en leren dit jaar lezen en schrijven. Het blijft zo heerlijk om ze in het Valenciaans te horen kletsen!

We hebben nog regelmatig een geluksmomentje als we over ons terrein lopen. Hard werken, hard genieten. Ik denk dat dat alles wel omvat! We hebben lieve mensen om ons heen en zitten echt op onze plek hier.

Dolgelukkig en enthousiast over alles wat nog komen gaat. Want ons creatief brein houdt ons bezig.

Steven, Loes, Pip en Riff

➡️ Kijk ook onze eerste uitzending terug

AVROTROS

Thuis in Spanje

AVROTROS

Riff en Pip in Frankrijk

AVROTROS

AVROTROS

AVROTROS

Pip en Riff

Update  familie Jansen - Marraycourt - Marcigny

In april zijn we op bezoek geweest in Spanje bij Familie Wagemans. Eerst ontvingen we hen bij ons thuis op het kasteel in Marcigny, we waren bijzonder leuk verrast dat we aan elkaar gekoppeld waren.

Beiden zijn we ondernemende mensen met kinderen die een groot avontuur zijn aangegaan. We zagen veel overeenkomsten in elkaar en hadden direct een fijne klik. Na een korte rondleiding en een glas drinken begon het werk stiekem al te lonken en hebben we samen een klus opgepakt!

We hebben nog steeds contact en onze nieuwe gîte is zelfs deels opgebouwd met Spaans materiaal wat we meegenomen hadden na ons bezoek bij Loes en Steven. Zo hebben we ook wat hout meegenomen die kant op, een uitwisseling met blijvende herinneringen.

La douce France

Wij zijn steeds meer op onze plek in ons nieuwe thuisland. De taal wordt steeds vanzelfsprekender, de meiden komen met mooie cijfers thuis en hebben hun draai gevonden. Ook komen er regelmatig Franse vrienden over de vloer en houden ze online contact met hun Nederlandse vrienden. Heel erg leuk om te zien dat dat naast elkaar kan bestaan. 

Wat is er (veel) veranderd sinds april

Na onze terugkomst brak de meivakantie aan, onze eerste campergasten stonden er al toen wij nog onderweg waren vanuit Spanje: dat was heerlijk thuiskomen en sindsdien is het een af en aan van gasten, zowel voor de camperplaatsen als de gastenkamers.

Camperaars komen ons vaak toevallig tegen (we zitten aan een nationale weg; een klein uurtje van de Route du Soleil) als ze op doorreis zijn naar de Franse Zuidkust, Spanje of Italië. Of ze nu lang of kort verblijven, onze gasten brengen altijd leuke verhalen mee en soms ook verrassende en mooie ervaringsadviezen.

Samen met het lokale toeristen-kantoor kunnen we een breed scala aan activiteiten aanbieden (kunstgalerie, zweefvliegen, zwemmen, golven, etc. (en hopelijk volgend jaar ook broodjesservice op de camperplaatsen), maar het (elektrisch-) fietsen in de omgeving is een absolute topper!  

Onze gastenkamers zijn in 2024 zijn al een weekend afgehuurd door een bruidspaar, onze eerste! Bruiloftsgasten daarentegen hebben we al vaker gehad. Afgelopen zomer hebben we samen met een Nederlandse sopraan een concert gedaan in de hal van het kasteel.

Een doorslaand succes dat we aankomend jaar in juni een vervolg gaan geven ondersteund met een heus orkest. Dit keer wel in de tuin, want de opkomst zal vermoedelijk verdubbelen en het landgoed leent zich hier prima voor.

Om iedereen een overnachtingsplek te kunnen blijven bieden moesten we onze capaciteit uitbreiden en zijn we druk aan het bouwen geweest met onze eerste gîte. Deze zal per april 2024 beschikbaar zijn voor max 4 personen. 

A bientôt !

Ray, Margriet, Victoria, Louise, Elise, Josephine en Isabelle Jansen

➡️ Kijk ook onze eerste uitzending terug

AVROTROS

Registratie bij Gites De France

AVROTROS

Gite voor verbouwing

AVROTROS

Na de verbouwing

AVROTROS

Camperplaatsen

AVROTROS

Pianoconcert

AVROTROS

Gezinsuitje Nederland

    Uitzending 30 december 2023

    Familie Wagemans vs Familie Jansen

Teruglijken op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading