Broeders in oorlog - My Generation @ War - Aflevering 5

AVROTROS

In de vijfde aflevering van My Generation @ War zie je de verhalen van boezemvrienden en dj’s Vladyslav (Vlad) en Andreii. De twee vrienden zitten vol plannen voor interessante projecten rondom muziek, entertainment en evenementen. Zoals een restaurant dat ze willen openen. Vlad raakte bij een aanslag ernstig gewond. De twee vrienden leven nu gescheiden van elkaar.

De twee jonge mannen houden zich het liefst bezig met muziek en mensen blij maken. Toch voelen ze ook sterk dat ze iets moeten doen als de oorlog uitbreekt. 

Luchtaanval

De oorlog is twee dagen begonnen en de vrienden melden zich als reservist voor appèl in het provinciehuis. Dan volgt een explosie. Een Russische raket slaat in het gebouw en legt het in puin.

Vlad staat één rij voor zijn makker Andreii. Hij zakt door de vloer, komt onder het puin terecht en raakt zwaargewond. De mannen vóór hem overleven het niet. Andreii blijft ongedeerd.

‘Je voelt een enorme klap, alsof je een dreun krijgt van een sterke bokser. Je bent verdoofd, je snapt niet wat er gebeurt. Je oren zitten dicht, je bent gedesoriënteerd', vertelt Andreii.

Aanslag op het provinciehuis

Op een geimproviseerde brancard wordt Vlad naar een ziekenhuis gebracht. Andreii weet al die tijd niet waar zijn vriend is en wat hoe hij eraan toe is. Maar na enkele dagen krijgt hij een telefoontje: 'Broer, alles is goed. Ik leef nog, ik heb mijn benen gebroken. Over een maand ben ik terug.'

Machteloos

Een paar weken na de explosie zien de twee vrienden elkaar weer. Dat wederzien maakt veel emoties los bij Andreii. Hij is blij, heeft medelijden maar is ook ontzettend kwaad. ‘Ik voelde me machteloos omdat ik hem niet kon helpen.’

“Ze hebben ons leven gestolen”
Andreii Kucheryavenko

Nederlands ziekenhuis

Maar Vlad heeft zelf niet in de gaten hoe ernstig zijn verwondingen zijn. Hij moet naar het buitenland moet voor specialistische zorg. Dat wordt het Nederlandse UMC.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

AVROTROSAVROTROS

Vlad in het UMC

Vlad werkt aan zijn herstel in Nederland, hij moet nog een aantal operaties ondergaan. Daarnaast werkt hij fulltime om de achterblijvers Oekraïne financieel te ondersteunen.

Voor de oorlog is hij afgestudeerd en werkte hij vijf jaar als dj. Hij houdt nog steeds van muziek maar hijzelf is veranderd. Veel vrienden en kennissen van hem zijn gestorven in de oorlog. 'Nu maak ik geen plannen meer, want ik weet niet hoe snel iets kan veranderen.' 

“Als Oekraïne de oorlog heeft gewonnen, dan kan ik weer iets gaan voelen”
Vladyslav Orel

De grijze zone

Andreii werkt nu in de grijze zone, een gebied dat niemand in handen heeft tussen de grenzen van waar de Russische en Oekraïense troepen gelegerd zijn. Het is een gevaarlijke zone met veel sluipschutters.

De mensen die daar wonen hebben ook hulp nodig. Dus elke twee, drie dagen gaat hij erheen - met gevaar voor eigen leven - om medicijnen, voedsel en bouwmaterialen te brengen.

Eerder waren de vrienden 24 uur per dag bij elkaar, dus ze missen elkaar enorm. Vlad en Andreii bellen elkaar bijna dagelijks urenlang. 

Het verhaal van Andreii en Vlad zie je in de vijfde aflevering van My Generation @ War, woensdag 9 augustus 2023 om 22.00 uur op NPO 3.

Je kunt My Generation @ War ook in z’n geheel bekijken op NPO Start.