250 gram shiitake-paddenstoelen (of anders portobello’s)
500 gram biefstukreepjes
3 eetl. zonnebloemolie
Zeezout en versgemalen zwarte peper
3 kleine gedroogde chilipepers
1 eetl. Chilli bean sauce / chilibonensaus (Toban Djan, Lee Kum Kee), of naar smaak
2 theel. knoflook, fijngehakt
1 eetl. gember, fijngeraspt
Ca. 300 gram bimi of aspergebroccoli, in grove stukken
1 eetl. sojasaus of meer naar smaak
1 eetl. geroosterde sesamolie
1 theel. szechuanpeper, fijngemalen in de vijzel
1 eetl. maïzena, opgelost in 3 eetlepels koud water
1 bosje (ca. 4 stuks) bosui, in fijne ringen
1 bosje (ca. 20 gram) verse koriander, grof gehakt
400 gram udon-noedels, voorgeweekt volgens de aanwijzingen op de verpakking (of noedels naar smaak)
Verwijder stelen van de paddenstoelen. Trek een snel boullionnetje door ze 15 minuten met 400 ml water op te zetten op laag vuur zacht te laten trekken. Zeef de bouillon en gooi de stelen weg. Snijd de hoeden in repen zet ze klaar.
Verhit de olie in een wok of een brede hapjespan op middelhoog vuur. Bak de repen biefstuk heel kort rondom aan en kruid ze met zout en peper. Schep ze uit de pan en zet ook klaar.
Bak in het overgebleven bakvet de verkruimelde chilipepers, chilibonensaus, knoflook en gember al omscheppend vlug om voeg dan shii-take, bimi, sojasaus, sesamolie en szechuanpeper toe. Bak kort zodat de broccoli bijna gaart maar nog groen en knapperig is, giet 2/3 van de paddenstoelenbouillon toe en breng aan de kook.
Giet een paar druppen opgeloste maizena er al bakkend bij tot alles mooi bindt, soms is niet alles nodig. Is het te dik, verdun de saus met de overgebleven paddenstoelenbouillon. Schep de noedels erdoor, laat ze meewarmen in de saus en schep op het laatst de gebakken repen bief erdoor.
Dien op met veel koriander en bosuiringen erop.