Andre

AVROTROS

Andre (57) is een vrolijke Amsterdammer die altijd moeite heeft gehad met lezen en schrijven. Door zijn vlotte babbel en voorkomen zou je niet denken dat hij laaggeletterd is.

  1. Leven Zonder Letters

Moeilijk opvoedbaar

Als kind was André eigenwijs en hield hij van kattenkwaad. Op school had André het moeilijk, hij werd zelfs als 'moeilijk opvoedbaar' bestempeld. Op jonge leeftijd begon hij te werken als hovenier, waardoor zijn lees- en schrijfvaardigheden nog verder achteruit gingen.

Van alle banen die André heeft gehad, vond hij taxichauffeur het leukst. De weg vinden was voor hem geen probleem, hij kende Amsterdam als zijn broekzak. Na zo’n 10 jaar kwam er een struikelblok. Hij liep vast toen hij zijn middenstandsdiploma moest halen en omdat de taximarkt verslechterde moest hij definitief stoppen.

Schaamte overwonnen

Nu werkt Andre in een chocoladefabriek en volgt hij een cursus om machine-operator te worden. Hij heeft zijn lees- en schrijfproblemen aan zijn baas verteld en hoopt met zijn diploma naar een ‘minder vieze’ afdeling te kunnen overstappen.

Een vriendin van Andre heeft hem aangemoedigd om taalles te volgen. Hij wil een boek uit zijn jeugd weer heel graag kunnen lezen, maar het kost hem nog te veel moeite. Wel heeft hij zijn schaamte overwonnen en wil hij anderen helpen begrijpen dat je je niet hoeft te schamen als lezen en schrijven een uitdaging zijn. Het is oké om hulp te vragen.

AndersAnders
Loading