Ria

AVROTROS

Ria (56) werd op school gezien als een moeilijk kind, waardoor ze weinig hulp kreeg met lezen en schrijven. Frans Bauer brengt een bezoek aan Ria om haar te helpen bij het behalen van haar Canta-rijbewijs, zodat ze meer vrijheid heeft.

  1. Leven Zonder Letters

Ria heeft een moeilijke jeugd gehad. Ze heeft in verschillende gastgezinnen en tehuizen gewoond en ging weinig naar school. Op school werd ze gezien als een moeilijk kind, waardoor ze weinig hulp bij lezen en schrijven kreeg. Ze voelde zich vaak onbegrepen en boos. Later werkte Ria als caissière, maar kon nog altijd niet goed lezen en schrijven. Toen ze zwanger werd, stopte ze met werken.

Dochters

Haar oudste dochter hielp haar met formulieren lezen vanaf een jonge leeftijd. Haar jongste dochter is hoogbegaafd en zet zich in voor laaggeletterdheid in het OLVG. Ook haar oudste dochter heeft een goede baan en studeert daarnaast. Voor Ria is dit haar grote trots, ze is blij dat haar dochters wel de mogelijkheden hebben, die zij niet had. 

Het UWV ontdekte Ria's geheim toen ze een formulier moest invullen. De oudste dochter van Ria woont met haar zoon bij Ria in huis. Dit is fijn voor Ria, aangezien ze nu altijd hulp om zich heen heeft. De dagelijkse dingen zoals boodschappen doen zijn voor haar heel lastig, zeker nu ze er alleen voor komt te staan. Binnenkort gaat haar dochter het huis namelijk verlaten. Om zelfstandiger te kunnen worden is ze naar taalles gegaan. Langzaam wordt haar wereld wat groter, maar ze ervaart nog steeds veel onbegrip. Vooral bij haar huisarts. Dit maakt haar boos, net zoals in haar jeugd.

Canta-rijbewijs

Ria durft geen vrienden te maken uit angst voor moeilijke woorden. Haar wereld in Purmerend is klein. Ze wil graag haar Canta-rijbewijs halen voor meer vrijheid. Maar hoe bereid je je voor op een theorie-examen als je nauwelijks kunt lezen?

AndersAnders
Loading