Dirk-Jan

AVROTROS

Dirk-Jan (43) heeft door zuurstofgebrek bij zijn geboorte een zware start gehad. In Leven Zonder Letters bezoekt Frans Bauer hem om zijn dj-droom te verwezenlijken. 

  1. Leven Zonder Letters

Moeilijke jeugd

Dirk-Jan heeft het erg moeilijk gehad met de scheiding van zijn ouders op 11-jarige leeftijd. Hij belandde zelfs in een crisisopvang. Tijdens zijn tienerjaren was Dirk-Jan niet altijd de makkelijkste. Hij vermeed school en hing rond op straat. Van zijn 11e tot 15e volgde Dirk-Jan geen onderwijs.

Op zijn 15e ging hij naar speciaal onderwijs, gericht op praktische vaardigheden, waardoor taal minder belangrijk werd. Op zijn 18e begon hij in de groenvoorziening via een sociale werkplaats, maar slaagde niet voor zijn voorman examen vanwege zijn taalproblemen. Op zijn 36e ging hij terug naar school en behaalde het taalniveau F1.

Hoewel veel collega's laaggeletterd zijn, is Dirk-Jan een van de weinigen die er openlijk voor uitkomt. Hij volgt nu een MBO-opleiding Groen op niveau 2. Hij werkt aan taal niveau F2.

Passie voor muziek

Vanwege zijn laaggeletterdheid moest Dirk-Jan zijn droom om dj te worden opgeven. Hij had een eigen dj-set, maar stopte omdat hij nachtmerries had over verzoeknummers die hij niet begreep. Hoewel hij zijn dj-spullen verkocht, bewaarde hij zijn muziekcollectie op een harde schijf. Dirk-Jan bezoekt nog steeds graag feestjes en draaide vroeger alle soorten muziek, maar was vooral geïnteresseerd in gabber en hardstyle, die hem veel troost boden in zijn jeugd.

    Leven Zonder Letters

Terug
AndersAnders
Loading